Ruginya Sekali Jika Kita Tidak Pernah Sholat Dhuha Walaupun Sekali, Ini Kelebihannya

Diantara ibadah sunat yang dianjurkan & sebagai amalan Rasulullah SAW sendiri ialah sembahyang sunat Dhuha.

Meskipun beliau adalah solat sunat, akan tetapi sangatlah rugi apabila nir pernah menunaikan sholat Dhuha ini walaupun sekali seumur hidup.

Solat Dhuha adalah solat sunat yang dilakukan sesudah terbit mentari  sampai menjelang masuk saat Dzuhur. Solat ini afdhalnya dilakukan pada saat pagi hari saat surya sedang naik.

Cara menunaikannya jua merupakan sama misalnya solat sunat yg lain iaitu 2 rakaat satu salam. Boleh jua dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat.

Menurut sebahagian ulama, jumlah rakaatnya nir terbatas & tidak ada dalil yg membatasi jumlah rakaat secara eksklusif sebagaimana sebuah hadis yg diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud:

“Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat & menambahnya seberapa yg dikehendakinya” (Hadis Riwayat Ahmad, Muslim & Ibnu Majah)

Banyak hadis yg menganjurkan sholat Dhuha dan menyatakan keutamaannya.

1. Sholat Sunhah yg Sangat Dianjurkan
Salah satu hadits yang menganjurkan untuk sholat Dhuha merupakan dalam Riwayat Abu Hurairah yang artinnya sebagai berikut:
“Kekasihku Rasulullah SAW sudah berwasiat kepadakau 3 perkara, aku  nir meninggalkannya, iaitu; agar saya tidak tidur melainkan selesainya mengerjakan witir, & agar saya tidak meninggalkan dua rakaat sembahyang Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, & berpuasa 3 hari daripada tiap-tiap bulan” (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

2. Dimurahkan Rezeki dan Dijauhkan Dari Kemiskinan
Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam buku “An-Nurain”, sabda Rasulullah SAW yang maksudnya:

“Dua rakaat Dhuha menarik rezeki & menolak kepapaan”

3. Pengganti ‘Sedekah’
Dalam riwayat yg lain, Rasulullah SAW pernah bersabda yg adalah:

“Pada tiap-tiap pagi, lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang engkau  bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, & cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan 2 rakaat sembahyang Dhuha” (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

4. Diampuni Dosa Kita
Dalam satu riwayat yg lain, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

“Barangsiapa yg menjaga sembahyang Dhuhanya, nescaya diampuni Allah baginya aku  segala dosanya walaupun misalnya buih pada lautan” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Betul-betul banyak kelebihan menunaikan Solat Dhuha ni. Marilah kita sama-sama merebut ganjaran yang diberikan ini.
Ruginya Sekali Jika Kita Tidak Pernah Sholat Dhuha Walaupun Sekali, Ini Kelebihannya

Semoga ini berguna.

Iklan Atas Artikel

SPONSOR

Iklan Tengah Artikel 1

Sponsor

Iklan Tengah Artikel 2

SPONSOR